TÜRKİYE’de ELEKTRİKLİ VİNCİN TEMSİLCİSİ - TEVİD
Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği (TEVİD), fabrika, atölye, liman, tersane, hava taşıtı hangarları, maden ocakları, vb. yerlerde, demir-çelik, madencilik, otomotiv, makine imalat, lojistik, madencilik, vb. sektörlerine hizmet eden, elektrikli vinç olarak anılan kaldırma ve götürme araçlarının imalatında önde gelen Türkiye’de yerleşik firmaların biraraya gelmesiyle 2010 yılında kurulmuştur.
TEVİD’in kuruluş temelinde ve çalışma amaçları içinde makine imalat sektörünün bir parçası olarak vinç sektöründe de ciddi bir sorun olan denetimsizlik ile mücadele etmek; uluslararası standartlara uygun imalat ve rekabet koşullarının oluşmasını sağlamak, rekabet koşullarını iyileştirmek ve sektördeki tüm oyuncular için eşit hale getirmek; vinç imalatçısı firmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yeterlilik belgesi almasını zorunlu hale getirmek, ilgili düzenlemelere ve mevzuata katkıda bulunmak; yerel ve uluslararası alanlarda firmaların tedarikçi listelerine Dernek Üyesi imalatçılarımızı dâhil etmek; ithalatın azaltılması veya ikamesi ile ihracatı arttırmak için çalışmalar yapmak; vinçlerde periyodik bakımı zorunlu hale getirmek ve sektör genelinde standart bir uygulama olmasını sağlamak; yerli imalatçıların dünya markası olma çalışmalarına destek vermek; kamu nezdinde sektörü temsil etmek; yurtdışı uluslararası kurumlar ve kuruluşlar ile ilişkiler, temaslar ve işbirlikleri oluşturmak ve geliştirmek; vinç projeleri, testleri ve teslimat kabulü için denetleme ve müşavirlik hizmetleri vermek ve bu konuda yetkili kuruluş olmak; tüm yerel imalatçıları ve sektörü aynı çatı altında toplayarak “Birlikten Güç Doğar” anlayışıyla aralarında koordinasyon, destek, iş ve güç birliği sağlamak; sektör ile ilgili konularda başta üyeleri, tüm ilgili kuruluşlara hukuki, sosyal, teknik ve mesleki konularda rehberlik hizmetleri sunmak; üyelerimizin ve sektörün sorunlarını çözmek, üye ve sektör önerilerini değerlendirmek ve geliştirmek için dernek bünyesinde çalışma grupları vb. faaliyetler ile çalışmalar yapmak ve sonuçlarını paylaşmak; vinç kullanım ehliyeti (Mesleki Yeterlilik Belgesi) için çalışmalar yapmak; tüm bu faaliyetlere sağlam bir temel oluşturabilmek için vinç eğitim seminerleri düzenlemek ve vinç kullanım bilincini tüm işletmelere aşılamaktır.
TEVİD, bu amaçlarını yerine getirebilmek için çok çeşitli çalışmalar içindedir. Bu çalışmalar arasında sektördeki imalatçılara ulaşarak, derneğe üye olmalarını teşvik etmekte; özel ve kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine üyelerini ve derneği tanıtıcı dokümanlar dağıtmakta; Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak, üyelerin, üye firma ve sektörde çalışanların mesleki bilgilerini arttırmak ve bilginin paylaşılarak yayılması için seminerler düzenlemekte; sektörle ilgili geliştirilmesinde fayda görülen konular veya çözülmesi gereken sorunlar için üye firma temsilcileri ve ilgili diğer uzmanlardan oluşan çalışma grupları kurup, çalışma sonuçlarını tüm üyeler ve diğer ilgili taraflar ile paylaşmakta; müşterek mesleki sorunlarda tartışma ve görüş alışverişi ortamı yaratarak çözüm araştırmasında motivasyon ve koordinasyon fonksiyonlarını üstlenmekte; sektör faaliyetlerinin niteliğinin arttırılması amacıyla toplantı, kongre ve sempozyum düzenlemekte, yayın faaliyetleri ile seminer, kurs, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları ve benzeri etkinliklerde bulunmakta; bilimsel teknik araştırmalar veya amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik diğer tüm faaliyetlerin yerine getirilmesi için uzman ve ilgili kişilerle hizmet veya eser sözleşmeleri yapmakta; derneğin amacı ile ilgisi bulunan alanlarda diğer derneklere veya vakıf sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmaktadır.
2012 yılında Makine Sanayii Sektör Platformuna (MSSP) üye oldu. Bu platformdaki müşterek çalışmalar sonucunda kurulan Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) kurucu üyesidir.
Ayrıca, bu yıl güncellenmesi gündemde olan ve halen daha kapsamlı bir örneği bulunmayan “ELEKTRİKLİ VİNÇ KİTABI-Pratik Bilgiler” kitabını da yayınlayarak üyeleri, vinç kullanıcıları, kamu yetkilileri kısaca vinç sektörü paydaşlarının kullanımına sunmuştur. Bu kitapta elektrikli vinçlerin tanımlaması, tipleri, sınıflaması, örnek teklif istek formları, imalat ile ilgili yönetmelikler ve test işlemleri, garanti koşulları, güvenlik, bakım, vb. önemli bilgiler paylaşılmıştır. Özellikle yeni vinç alacak kullanıcılar için önemli bir referans kaynaktır. 2024 yılı baskısı için çalışmalar başlamıştır.
Son yılların gündem konusu olan Yapay Zekâ, Yeşil Dönüşüm, Eşyaların İnterneti gibi konularda da üyelerimiz imalatlarında gerekli geliştirme ve güncellemeleri hazırlanmakta ve zamanı gelince uygulamaya almaktadır. Bu gelişmeler ve güncellemeler kapsamında mevcut kullanılan vinçlerde şartlar nedeniyle yapılamayan değişiklikler veya değişiklik yerine yeni vinç almanın daha avantajlı görüldüğü durumlarda da yeni vinç alımlarını kullanıcıların gündemine getirecek ve vinç kullanan sektörlerin kendini güncel mevzuat ile teknolojilere uyumlu hale getirmesine, daha verimli ve güvenli vinçleri kullanmalarına vesile olacaktır.
Sahip olduğumuz potansiyel ve yakaladığımız enerji ile sektörümüzün ve ülkemizin büyümesine katkımızı arttıracağımız önümüzdeki dönemde de tüm üyelerimize ve makine imalat sanayiine başarılar diliyorum.
“BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR!”